Jom Kippoer

Joden bidden in de Synagoge op Jom Kippoer (Maurycy Gottlieb (1878))
Joden bidden in de Synagoge op Jom Kippoer (Maurycy Gottlieb (1878))

Jom Kippoer (Grote Verzoendag) is de belangrijkste dag van het Joodse jaar. Tijdens Jom Kippoer wordt gevast. Er wordt niets gegeten en niets gedronken. De hele dag niet (van zonsondergang tot de volgende zonsondergang). Ook wordt er die dag niet gewerkt.

Tijdens Jom Kippoer wordt gebeden en de gebeden staan in het teken van inkeer. Op de Jom Kippoer-avond wordt begonnen met het drie keer opzeggen van het gebed Kol Nidre (Alle Geloften). De volgende dag wordt er gebeden en worden gedichten en teksten gezegd die allemaal met verzoening te maken hebben. Verzoening met jezelf, met de mensen om je heen en met God.

Als er drie sterren aan de hemel zichtbaar zijn, wordt het vasten verbroken. Dit gebeurt op vele wijzen.

Onder de categorie Jom Kippoer vind je verschillende recepten terug waarmee het vasten gebroken kan worden. Deze dienen voor de aanvang van of net na het einde van Jom Kippoer klaar gemaakt te zijn.

Voorbereiding op het vasten

Een hele dag niet eten of drinken kan erg moeilijk zijn. Je kan last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en algehele zwakte.
Het spreekt voor zich dat de regels van het onthouden van eten en drinken niet gelden voor degenen met gezondheidsproblemen. Zo mogen ouderen met een zwakke gezondheid kleine hoeveelheden eten en drinken. Ook kinderen onder de 12 of 13 jaar (tot hun bar/bat mitsva) hoeven niet te vasten. Kinderen van 9 kunnen wel meedoen door een deel van de dag te vasten. Kinderen onder de 9 moeten gewoon eten, zoals ze altijd gewend zijn. Wil je vasten, maar twijfel je of het je leven of je gezondheid niet in gevaar brengt? Neem contact op met je dokter en plaatselijke rabbijn.

Voor degenen die gaan vasten, volgen hieronder een paar tips om de dag goed door te komen:

  • Vermijd of beperk dranken waarin cafeïne of theïne zit, zoals koffie, thee, cola.
  • Vermijd of beperk ook koolzuurhoudende en alcoholische dranken.
  • Vermijd of beperk zout, zoet en pittig eten.
  • Drink veel water en eet vochtrijk fruit en groente, zoals watermeloen en komkommer.
  • Ga niet overdreven veel eten.
  • Voor het vasten begint, eet gerechten met pasta, rijst of brood. Samen met vette producten als avocado, olijfolie, tehina, vette vis, gevogelte of vlees kan je er redelijk tegen aan voor de eerste paar uren, omdat het je een vol gevoel geeft.