Het vel van een kip scheiden

Sommige recepten vereisen dat de huid van een (rauwe) kip gescheiden wordt en dat is geen gemakkelijke taak. Hieronder een uitleg om de huid zo heel mogelijk van de kip af te trekken.

Scalperen van de huid

Methode:

  1. Leg de kip op de rug en begin bij de nek het vel los te trekken.
  2. Maak de vleugels los van de rest van de kip door met een scherp mes of een vleesschaar het kraakbeen van het gewricht waarmee de vleugel aan het lichaam vast zit, door te snijden. (De vleugels blijven in het vel zitten)
  3. Trek het vel verder af van de huid. Zowel op de buik als de rug. Gebruik eventueel een vleesschaar als de huid erg moeilijk loslaat van de kip. Dit zal voornamelijk bij de ruggenwervel het geval zijn. bruik eventueel een vleesschaar als de huid erg moeilijk loslaat van de kip.
  4. Bij de poten van de kip aangekomen, maak je eerst de huid los aan het begin van de poot en grijp je dan met je hand de ontvelde poot vast. De huid duw je dan vanuit die positie met enige kracht verder over de poot naar buiten.
  5. Trek het vel over de poot van de kip af. Doe dit ook bij de andere poot.