Hummus

Hummus, ook wel geschreven als hoemoes, is een heerlijke puree gemaakt van kikkererwten. Het wordt veel gegeten naast vegetarische of vleesgerechten.

Deze zelfgemaakte hoemoes is overheerlijk. Als je het recept goed volgt en de juiste kikkererwten en sesampasta weet te vinden, koop je nooit meer hoemoes in de supermarkt!

En met een klein handigheidje heb je het recept in een handomdraai op tafel. Onderstaand recept is namelijk voor drie standaardporties. Door één portie te maken en de rest van de gekookte kikkererwten in te vriezen, hoef je bij de volgende twee keren alleen maar de kikkererwten te ontdooien en ze met de rest van de ingrediënten in de foodprocessor fijn te maken.

Kooptips:

  • De droge kikkererwten moeten heel klein zijn. Een goede indicatie dat het de juiste kikkererwten voor de hoemoes zijn, is dat ze na het koken sterk ruiken en ietwat zoet smaken.
  • De sesampasta moet aromatisch zijn.
  • Kijk ook in dit recept even naar de serveertips voor eventuele extra te kopen ingrediënten!

Serveertips:

  • Hoemoes met olijfolie, paprikapoeder, losse gekookte kikkererwten en blaadjes peterselie.
  • Hoemoes met olijfolie en geroosterde pijnboompitten.
  • Hoemoes met gefruite ui en gebakken champignons.
  • Hoemoes met olijfolie en za’atar (een specerijenmix)

(Foto’s van hoemoes en meer variatietips volgen binnenkort.)

Hummus Recipe

By Suzanne Published: juli 8, 2013

  • Yield: 3 Servings
  • Prep: 10 mins
  • Cook: 1 hr 30 mins
  • Ready In: 14 hrs 0 min

Hummus, ook wel geschreven als hoemoes, is een heerlijke puree gemaakt van kikkererwten. Het wordt veel gegeten naast vegetarische of …

Ingredients

Instructions

  1. Week 12 uur lang de kikkererwten in veel water. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Het gewicht van de 350 gram kikkererwten zal toegenomen zijn naar ongeveer 600 gram.
  2. Doe de geweekte kikkererwten samen met het water en de bakpoeder in een hoge pan en zet deze op een hoog vuur. Als het water kook, zet je het vuur lager. De kikkererwten moeten wel blijven 'dansen' in de pan. Als dat niet zo is, moet je het vuur hoger zetten. Kook de kikkererwten anderhalf uur lang.
  3. Laat de gekookte kikkererwten uitlekken en 20 minuten afkoelen.
  4. Doe de kikkererwten, de sesampasta, knoflook, citroensap, zout en olijfolie in de foodprocessor en pureer het tot het een fijne massa is. (Tip: houd een paar kikkererwten heel, zodat je deze kan gebruiken bij het presenteren van de hoemoes.) Serveer de puree op een ondiep schoteltje.