Kichree met aardappel-kerrie
Het klassieke rijstgerecht ‘kichree’ komt oorspronkelijk uit India, maar wordt traditioneel door Irakese Joden vaak op donderdagavond gegeten. Het bijgerecht aardappel-kerrie dat hier ook wordt aangehaald, kan erg pittig gevonden worden. Ben voorzichtig met de specerijen als je pittig eten niet goed kan verdragen.
Recept: Kichree
Ingrediënten:
- 120 gram rijst
- 45 gram rode linzen
- 300 ml water voor het koken van de rijst
- 1 ui
- 2×5 eetlepels zonnebloemolie
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpurree
- 10 teentjes knoflook
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel komijn
- zout
- zwarte peper
Bereidingswijze:
- Was de rijst en de rode linzen samen. Laat het geheel voor 10 minuten in water. Zeef het daarna.
- Hak de ui klein en fruit het in een half hoge pan met 5 eetlepels zonnebloemolie.
- Voeg de rijst, de linzen en de tomatenpurree toe en meng het geheel goed.
- Doe er de 300 ml water bij. Leg de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
- Als het kookt, zet het vuur dan direct op de laagste stand en laat de rijst gaar worden (15 tot 20 minuten).
- In een kleine braadpan, fruit je de knoflook met 5 eetlepels zonnebloemolie tot het een gouden kleur heeft. Laat de knoflook niet aanbranden.
- Voeg er dan de kurkuma, komijn, wat zout en zwarte peper aan toe.
- Laat de specerijen zo’n 40 seconden met de knoflook meekoken.
- Voeg het specerijenmengsel toe aan de gare rijst en meng het er goed doorheen.
Bereidingstijd (in minuten): 25
Moeilijkheidsgraad: (
Bijgerecht: aardappel-kerrie
Ingrediënten:
- 3 grote aardappelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 (pittige) Spaanse rode peper
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpurree
- 225 ml water
- 1 theelepel kerrie
- 1 kippenbouillonblokje
- zout
- peper
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen en snij de aardappelen in de lengte.
- Hak de ui, de knoflook en de rode peper fijn en fruit het geheel in 2 eetlepels zonnebloemolie.
- Voeg er tomatenpurree aan toe. Laat het halve minuut doorpruttelen.
- Doe er dan het water, de kerrie en de aardappelen bij en breng het geheel aan de kook.
- Als het water kookt, voeg er dan de kippenbouillon aan toe. Kook het geheel totdat de aardappelen gaar zijn.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
Bereidingstijd (in minuten): 20
Moeilijkheidsgraad: (