Kichree met aardappel-kerrie

Het klassieke rijstgerecht ‘kichree’ komt oorspronkelijk uit India, maar wordt traditioneel door Irakese Joden vaak op donderdagavond gegeten. Het bijgerecht aardappel-kerrie dat hier ook wordt aangehaald, kan erg pittig gevonden worden. Ben voorzichtig met de specerijen als je pittig eten niet goed kan verdragen.

Recept: Kichree

Ingrediënten:

  • 120 gram rijst
  • 45 gram rode linzen
  • 300 ml water voor het koken van de rijst
  • 1 ui
  • 2×5 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpurree
  • 10 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel komijn
  • zout
  • zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Was de rijst en de rode linzen samen. Laat het geheel voor 10 minuten in water. Zeef het daarna.
  2. Hak de ui klein en fruit het in een half hoge pan met 5 eetlepels zonnebloemolie.
  3. Voeg de rijst, de linzen en de tomatenpurree toe en meng het geheel goed.
  4. Doe er de 300 ml water bij. Leg de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
  5. Als het kookt, zet het vuur dan direct op de laagste stand en laat de rijst gaar worden (15 tot 20 minuten).
  6. In een kleine braadpan, fruit je de knoflook met 5 eetlepels zonnebloemolie tot het een gouden kleur heeft. Laat de knoflook niet aanbranden.
  7. Voeg er dan de kurkuma, komijn, wat zout en zwarte peper aan toe.
  8. Laat de specerijen zo’n 40 seconden met de knoflook meekoken.
  9. Voeg het specerijenmengsel toe aan de gare rijst en meng het er goed doorheen.

Bereidingstijd (in minuten): 25

Moeilijkheidsgraad: (3 sterren)  ★★★☆☆

Bijgerecht: aardappel-kerrie

Ingrediënten:

  • 3 grote aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 (pittige) Spaanse rode peper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpurree
  • 225 ml water
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 kippenbouillonblokje
  • zout
  • peper

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snij de aardappelen in de lengte.
  2. Hak de ui, de knoflook en de rode peper fijn en fruit het geheel in 2 eetlepels zonnebloemolie.
  3. Voeg er tomatenpurree aan toe. Laat het halve minuut doorpruttelen.
  4. Doe er dan het water, de kerrie en de aardappelen bij en breng het geheel aan de kook.
  5. Als het water kookt, voeg er dan de kippenbouillon aan toe. Kook het geheel totdat de aardappelen gaar zijn.
  6. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Bereidingstijd (in minuten): 20

Moeilijkheidsgraad: (3 sterren)  ★★★☆☆