Oznei Haman (of: Hamantashen)

Oznei Haman betekent de oren van Haman. Hoewel je ze in Israel steeds meer door het hele jaar door tegen komt, worden deze koekjes voornamelijk tijdens Poerim (het Lotenfeest) gegeten. Tijdens dit feest wordt herdacht hoe door toedoen van Esther de Joden in het oude Perzië gered werden van een vreselijke ondergang. Haman was de eerste minister in het oude Perzië die alle Joden wilde doden omdat de oom van Esther (Mordechai) niet voor hem wilde buigen. Esther was gehuwd met de koning van Perzië (die overigens niet wist dat Esther Joods was) en wist hem ervan te overtuigen om Haman te stoppen en op te pakken.

De koekjes zijn parve of chalavi. In de maanzaadvulling zit melk, maar voor een parve-versie van deze vulling kan in plaats van melk sinaasappelsap worden gebruikt!

Recept: Oznei Haman (Hamantaschen)

Ingrediënten:

  • 240 gram bloem
  • 200 gram margarine
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 zakje (16 gram) bakpoeder
  • 35 gram suiker

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed het tot een gladde deeg. Als de deeg nog teveel aan de handen plakt, voeg er dan wat bloem aan toe.
  2. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervalk tot het deeg ongeveer 3 mm dik is.
  3. Steek er rondjes uit.

Voor de koekjes zijn er verschillende vullingen mogelijk:

Maanzaadvulling

Ingrediënten:

  • 150 gram maanzaad
  • 175 ml melk (of sinaasappelsap)
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels suiker
  • 1,5 eetlepel boter
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-essence

Bereidingswijze:

  1. Doe het maanzaad, de melk (of sinaasappelsap), de suiker, de honing en de boter in een pan op een matig warm vuur.
  2. Roer het continue tot het gaat koken. Zet het vuur lager en laat het verder pruttelen totdat er een dikkere saus ontstaat.
  3. Voeg de geraspte schil van de citroen, het citroensap toe en de vanille-essence toe. Zet het vuur op de laagste stand en laat de vulling voor zo’n 5 minuten verder pruttelen.
  4. Laat de vulling dan afkoelen.

Variatie:

Sinaasappelsap in plaats van melk maakt de koekjes parve in plaats van chalavi.

Dadels en pruimenvulling

Ingrediënten:

  • 100 gram ontpitte dadels
  • 100 gram ontpitte pruimen
  • 100 gram rozijnen
  • 25 gram gehakte walnoten
  • 80 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels honing

Bereidingswijze:

  1. Maal alle ingredienten in een keukenmachine tot een dikke pasta.

Pruimenvulling

Ingrediënten:

  • 250 gram ontpitte pruimen
  • 75 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels honing

Bereidingswijze:

  1. Maal alle ingredienten in een keukenmachine tot een dikke pasta.

Abrikozenvulling

Ingrediënten:

  • 250 gram ontpitte abrikozen
  • 3 eetlepels honing
  • 1 kaneelstokje
  • water

Bereidingswijze:

  1. Doe de abrikozen, de honing en het kaneelstokje in een pot en voeg er zoveel water aan toe dat het geheel net onder water staat.
  2. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten doorpruttelen totdat de abrikozen zacht zijn en het water grotendeels verdampt is.
  3. Verwijder het kaneelstokje en pureer de rest van het mengsel met behulp van een staafmixer of blender tot het een dikke pasta is. Als het mengsel te dik is, voeg er dan wat kokend water aan toe.

Bereidingstijd (in minuten): 30

Moeilijkheidsgraad: (3 sterren)  ★★★☆☆