Soefganiot

4187290304_070b2eae93_mTijdens Chanoeka worden veel dingen gegeten die in olie gebakken zijn. Zoals deze heerlijke met jam gevulde bollen.

Soefganiot

By Suzanne Published: december 5, 2015

    Tijdens Chanoeka worden veel dingen gegeten die in olie gebakken zijn. Zoals deze heerlijke met jam gevulde bollen.

    Ingredients

    Instructions

    1. Zeef de meel en bloem en voeg het zout toe.
    2. Los de gist op in de melk en roer wat suiker erdoor. Laat de gist een aantal minuten staan. Als er belletjes te zien zijn, kan de volgende stap genomen worden.
    3. Voeg aan de bloem de rest van de suiker en de (geraspte) sinaasappelschil toe.
    4. Snijd het vanillestokje in de helft open en haal de pitjes eruit. Doe de pitjes bij de bloem.
    5. Maak een kuiltje in de bloem en giet daarin de warme melk. Meng alles met een houten lepel.
    6. Voeg de eieren eraan toe en meng het geheel tot het deeg een zachte bal wordt.
    7. Voeg beetje bij beetje de 3,5 eetlepels boter aan het deeg.
    8. Kneed het deeg met de hand verder op een met bloem bestoven werkvlak. Het deeg moet zacht zijn, maar niet kleverig.
    9. Plaats het deeg in een geoliede kom en dek het af met plastic folie. Laat het op een warme plaats rijzen tot het deeg in grootte verdubbeld is (circa 1,5 tot 2 uur).
    10. Sla het deeg neer en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak tot ruim 1cm dik. Steek het deeg met een ronde koekjesvorm uit en leg de deegcirkels op een bakplaat.
    11. Maak van de deeg die overblijft weer een bal en laat deze even rusten in de geoliede kom. Herhaal bovenstaande stap.
    12. Dek de deegcirkels weer af met plastic folie en laat het rusten op een warme plaats tot ze in grootte verdubbeld zijn (ongeveer een half uur).
    13. Doe in een grote pan 8-10 cm hoog (koolzaad)olie en verwarm de olie tot circa 160-170 graden Celsius.
    14. Bak enkele soefganiot tegelijk in de hete olie in ongeveer 15 minuten gaar. Draai ze tijdens het bakken af en toe om. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
    15. Vul een spuitzak voorzien van een kleine ronde opening, met jam. Prik in de soefgania (aan de zijkant of bovenkant) en spuit een aardige hoeveelheid jam in de soefgania.
    16. Serveer de soefganijot met poedersuiker. Eet smakelijk!